ALVAST GEFELICITEERD WILLEM! DIT ZIJN STERKE SERIES OVER KONINGSHUIZEN OM IN DE SFEER TE KOMEN VOOR KONINGSDAG

Het is morgen weer Koningsdag! Dat betekent dat we weer kunnen rondstruinen over de rommelmarkten, mogen varen door de grachten, of een biertje kunnen drinken op een festival of feestje. Om alvast in de sfeer te komen voor de verjaardag van Willem, hebben we hier een aantal sterke series geselecteerd die over koningshuizen gaan.

Máxima (2024)

Vanaf het moment dat Máxima Zorreguieta aan de zijde van de Nederlandse kroonprins verschijnt, staat ze in de schijnwerpers. Wanneer Willem-Alexander haar ten huwelijk vraagt haalt het verleden haar in als er een verhitte discussie losbarst over haar vaders politieke carrière in het Videla regime. Een discussie die in haar eigen kringen nooit gevoerd is. Wat maakt dat deze Argentijnse uiteindelijk floreert aan een oud Europees hof? En hoe kan Máxima trouw blijven aan zichzelf zonder haar familie op te geven, of gaan die twee dingen niet samen?

Deze kersverse serie verscheen vorige week op Videoland. Sinds de release wordt de titel overladen met lofzang door critici. Zo geeft het Algemeen Dagblad vier sterren en spreekt deze van een 'ronduit aanstekelijk is het spel tussen Delfina Chaves en Martijn Lakemeier, die Willem-Alexander fascinerend neerzet als enerzijds een houterige antiheld, maar ook als een onvervalste romanticus.' Ook de NPO lijkt onder de indruk, met een 8,5 als beoordeling. "Bingemateriaal om lekker bij weg te dromen en die je tegelijk misschien wel met een andere blik naar ons koningshuis laat kijken. Hoewel de serie wat minder serieus is dan haar Britse variant, kan Máxima zich zeker wel The Crown-waardig noemen."

The Crown (2016 - 2023)

4.01/5 (913 stemmen)

The Crown richt zich op de vijfentwintig-jarige, pasgetrouwde Koningin Elizabeth II die geconfronteerd wordt met het ontmoedigende vooruitzicht van het leiden van 's werelds beroemdste monarchie. Ondertussen smeedt ze een relatie met de legendarische premier Sir Winston Churchill. Het Britse Rijk is in verval, de politieke wereld in wanorde en een jonge vrouw bestijgt de troon...een nieuw tijdperk is aangebroken.

The Crown afgekeken. Ik ben niet zozeer een kostuumdrama fan, maar dit heeft me geen seconde verveeld. Een jonge Elizabeth die worstelt met de troon, Lithgow als de oude Churchill en een prachtig tijdsbeeld van het Engeland van toen, met een ingeleefd portret van de mens achter het icoon. Claire Foy kende ik niet echt, maar ze speelt uitstekend. En wat blijft het heerlijk om Jared Harris (de 'brit' uit Mad Men) aan het werk te zien... Royalty zal me verder een worst zijn, maar in de handen van schrijver Peter Morgan (The Last King of Scotland, The Queen, Frost/Nixon en Rush) wordt een en ander uiterst invoelbaar. Misschien niet verrassend van een man, die iemand als mij van nota bene een formule 1 film kon laten genieten. Ik zal de verdere seizoenen dan ook zeker kijken! 8/10 - John Milton

Versailles (2015 - 2018)

3.94/5 (35 stemmen)

Het is 1667 en de achtentwintig jarige oude almachtige koning van Frankrijk Louis XIV besluit om het grootste paleis in de wereld in Versailles te bouwen. Maar te kort aan budgetten, affaires en politieke intriges compliceren de zaken. We zien de koning Louis XIV langzaam veranderen naar een geëmancipeerde soeverein met een sluw inzicht voor de werking van macht.

Mooi eerste seizoen, overtuigende cast en decor en een interessant verhaal. Ik had eerlijk gezegd geen goed beeld van Louis de veertiende, behalve dat hij de zonnekoning werd genoemd. Maar die naam schetst een eenzijdig beeld, want hij was meer dan dat. Ik had ook niet scherp dat dit in dezelfde tijd speelt als waarin Willem van Oranje in opkomst is, hij komt zelfs nog even nadrukkelijk in beeld. Mooi tijdsbeeld en een aanrader voor de liefhebbers van historisch drama. - Jester

Downton Abbey (2010 - 2015)

4.14/5 (568 stemmen)

Het verhaal van Downton Abbey speelt zich af in Engeland, tijdens de jaren net voor de Eerste Wereldoorlog, en schildert het portret van een complexe gemeenschap. Hoewel het landgoed al vele generaties de thuishaven is van de adellijke Crawleys, is het immers ook de plek waar de bedienden - binnen een strikte hiërarchie - hun leven doorbrengen, met al hun grote dromen en kleine kantjes. Ook hun motieven blijken erg uiteenlopend. Terwijl sommigen de familie en levensstijl van Downton hondstrouw zijn, beschouwen anderen het landgoed als een tussenstadium naar een andere, betere betrekking of als een plaats waar je liefde of avontuur kunt vinden.

Hier ook uiteindelijk maar eens aan begonnen. Het valt al vanaf de eerste aflevering op dat dit een hele strakke en uitgebalanceerde productie is. Erg knap gedaan. De acteerprestaties zijn over de gehele linie ook meer dan prima. Iets minder geweldig vind ik het scenario. Dat blijft net iets te vaak steken in oninteressante zaken en is af en toe ook wat repetitief. - T.O.

2024-04-26T11:16:06Z dg43tfdfdgfd