'KONINGIN VAN HET KAPITALISME' TAYLOR SWIFT HEEFT NóG EEN MANIER OM GELD TE VERDIENEN

Ze is misschien wel de populairste artiest ter wereld: Taylor Swift. En haar fans, de 'swifties', kunnen hun geluk weer niet op want vandaag komt haar nieuwe album uit: The Tortured Poets Department. Maar naast alle lof is er ook kritiek op de zangeres en wordt ze zelfs de 'koningin van het kapitalisme' genoemd.

Swift won eerder dit jaar met haar album Midnights de Album of the Year-award bij de Grammy’s. Van dit album zijn maar liefst 20 verschillende versies uitgekomen op cd, lp en cassettebandjes. De versies hebben verschillende covers, kleuren en bonusnummers. Diehard-fans willen alle versies als hebbedingetjes bemachtigen en voor Swift zelf is het een manier om nóg meer geld te verdienen.

Ook van haar nieuwste album, dat vandaag uitkomt, kunnen fans weer verschillende versies verwachten. Maar wat moet iemand die recent als miljardair is uitgeroepen door het Amerikaanse tijdschrift Forbes met nóg meer geld? "Het is een vraag waar sommige Swifties ook mee zitten", zegt cultuurwetenschapper Annelot Prins, die onderzoek doet naar de sociale functie van Taylor Swift en daarnaast de zangeres wekelijks onder de loep legt in de podcast Taylors Era.

Persoonlijke band met fans

"Meestal hoor je de fans zeggen dat Taylor heel hard werkt voor haar geld en daarmee wordt het dan ook een beetje goedgepraat. Ze komt van twee ouders die allebei in de financiële sector hebben gewerkt, ze weet heel goed hoe ze haar geld moet verdienen", stelt Prins. Dat doet ze onder meer door de interacties met haar fans. De persoonlijke band van Swift met haar fans noemt Prins een van haar grootste succesfactoren. 

Het begon al op het vroegere sociale medium MySpace waarop ze met haar fans contact maakte. Daarna waren er geheime feestjes in haar eigen huis met fans die haar nieuwste muziek konden beluisteren. Hoe loyaler je was hoe meer kans je maakte om bij zo'n exclusief feestje aanwezig te zijn.

"Fans die veel merchandise kochten en flink actief waren op sociale media, kregen bepaalde punten en privileges om bijvoorbeeld voorrang te krijgen in het kopen van kaartjes voor haar concerten." Op die manier werden fans volgens Prins gestimuleerd om zo actief mogelijk te zijn, zodat ze in aanmerking konden komen voor allemaal extra's.

Dat die fans loyaal zijn, bewezen ze eerder deze week nog in een winkelcentrum in Los Angeles waar een pop-upbibliotheek stond met hints over haar album. Sommige fans stonden al vanaf 5 uur 's ochtends in de rij te wachten, terwijl de pop-up pas om 10 uur opende. 

Geld en kapitalisme

Er zijn weinig artiesten die zoveel aandacht trekken als Swift door de verkoopstrategie van haar muziek en dat komt dus grotendeels door haar persoonlijke band met haar fans. "Maar dit gaat ook over geld en kapitalisme", zegt Prins. "Andere artiesten brengen ook meer versies uit van hun albums, maar Taylor is wel de grootste die het doet."

Forbes schreef begin deze maand dat Swift de eerste muzikant is die miljardair is geworden met alleen haar liedjes en optredens, in tegenstelling tot andere artiesten die bijvoorbeeld ook een cosmeticabedrijf of kledingmerk hebben. "Ook daar kan je je vraagtekens bij zetten want het geld komt inderdaad uit haar muziek, maar met bijvoorbeeld 20 verschillende versies van een album verveelvoudigt ze ook haar inkomsten."

Gezeur in de kantlijn

Docent radio- en muziekmanagement, Sieb Kroeske, ziet de kritiek op Swift vooral als 'gezeur in de kantlijn'. "Als iemand zodanig populair is, kan je op den duur ook kritiek verwachten. Ze vraagt veel voor haar concertkaartjes, maar tegelijkertijd zijn haar concerten ook steeds uitverkocht. Dan kan ze blijkbaar dus dit soort prijzen vragen."

De fans hebben het ervoor over en ze vergeven het dat ze haar rekening spekt dankzij hun. En ze vergeven dat ze een privéjet gebruikt, waarmee ze niet klimaatbewust bezig is.

En kritiek of lof, de verwachtingen rond haar nieuwe album zijn in ieder geval weer hoog en haar fans zullen ongetwijfeld weer een emotionele connectie voelen met Swift als ze de nieuwe nummers van de vier verschillende edities van The Tortured Poets Department luisteren.

2024-04-18T15:50:17Z dg43tfdfdgfd