WINNENDE MAIKEL ZIJLAARD GING KAPOT VAN DE STRESS: “WAREN DE ERGSTE UREN UIT MIJN LEVEN”

“Dit is echt crazy. Ik kan het niet geloven.” Het waren de eerste woorden van Maikel Zijlaard in het flashinterview, na zijn zeer verrassende zege in de proloog van de Ronde van Romandië. De 24-jarige Nederlander van Tudor rekende in de straten van Payerne af met de nodige wereldtoppers.

Voor Zijlaard is het in meerdere opzichten een bijzondere overwinning. Het is om te beginnen zijn eerste zege op profniveau, en dat meteen in een WorldTour-koers. Al moest hij wel erg lang wachten. “Ik ging al vrij vroeg van start. De laatste twee uur waren de ergste uren uit mijn leven, vanwege de stress. Ik wilde dit zo ontzettend graag voor mezelf, maar ook voor de ploeg.”

“We zijn zo goed aan het bouwen”, doelt Zijlaard op de laatste jaren, waarin Tudor de stap wist te zetten van het continentale naar ProTeam-niveau. “Het is supermooi dat we dit nu kunnen laten zien op dit niveau. Ik ben enorm blij dat ik deze zege aan de ploeg kan geven.”

Zijlaard staat te boek als een proloogspecialist, maar had hij voor de start rekening gehouden met een goed resultaat, laat staan de overwinning? “Ik weet dat ik vrij goed ben in dit soort korte tijdritten. Ik ging zeker voor de winst, maar dat het dan ook lukt… Het is simpelweg geweldig. Het is nog altijd vrij moeilijk te geloven, maar het is gewoon werkelijkheid.”

“Ik heb er nog geen woorden voor. Dit is echt wel een droom”, aldus Zijlaard, die morgen ook als leider zal beginnen aan de eerste rit-in-lijn. “We gaan het nu dag per dag bekijken. We gaan het vanavond wel een beetje vieren en dan kijken we weer naar morgen. Ik ga gewoon genieten van mijn tijd in de gele leiderstrui.”

2024-04-23T16:12:58Z dg43tfdfdgfd