VROUW DIE WAPEN ALEC BALDWIN LAADDE KRIJGT FORSE CELSTRAF: 'ZE IS NIET SCHULDBEWUST'

De vrouw die in 2021 het prop-wapen van acteur Alec Baldwin laadde, heeft een forse celstraf opgelegd gekregen. Wapensmid Hannah Gutierrez-Reed werd in maart al schuldig verklaard, maar wachtte nog op haar vonnis. Een pleidooi ter verdediging heeft niet het gewenste resultaat gehad voor de aangeklaagde vrouw: een rechter uit New Mexico heeft haar de maximale straftermijn opgelegd.

Nalatigheid

Het ongeval dat cameravrouw Halyna Hutchins haar leven kostte, gebeurde op de set van de western Rust. Volgens een betrokken elektricien gedroegen meerdere setmedewerkers zich 'onprofessioneel' en was er dus sprake van nalatigheid; onlangs kwamen er nog nieuwe beschuldigingen bovendrijven aan het adres van de medeplichtig geachte Baldwin.

Geen verlichting

In eerste instantie waren de pijlen echter gericht op Hannah Gutierrez-Reed, de vrouw die Baldwins wapen laadde. Op 6 maart werd de wapensmid al schuldig verklaard, waardoor haar een celstraf van maximaal achttien maanden boven het hoofd hing. Op maandag werd duidelijk dat de rechter in de zaak niet van plan was om die straf ook maar enigszins te verlichten.

Gutierrez-Reed smeekte de rechter of haar "meer tijd" te geven, en legde uit hoe de media een "compleet monster" van haar hebben gemaakt:

De jury heeft beslist dat ik gedeeltelijk verantwoordelijk ben voor deze vreselijke tragedie, maar dat maakt me nog geen monster. Dat maakt me menselijk

Hannah Gutierrez-Reed

De verdediging van de vrouw legde een tweetal verzoeken op tafel die de strafmaat konden verlichten, maar de rechter wilde geen proeftijd of professionele hulp toekennen. In plaats daarvan ging de autoriteit over tot de zwaarst denkbare straf: achttien maanden cel.

U hebt van een veilig wapen een dodelijk wapen gemaakt. Zonder uw handelen zou mevrouw Hutchins er nog zijn, zou haar partner zijn vrouw nog hebben en een kleine jongen zijn moeder

Rechter in de zaak-Gutierrez-Reed

Gebrek aan schuldbewustzijn

De rechter stelde dat Gutierrez-Reed zich niet voldoende schuldbewust had verklaard en dat "haar advocaat eraan te pas moest komen om spijt te betuigen". De vrouw is de voorbije maand in hechtenis gehouden in afwachting van haar vonnis.

Termijn van achttien maanden

In juli dient ook de zaak van Alec Baldwin, die moet vrezen voor hetzelfde rechtelijke oordeel. "Elke keer als meneer Baldwin zijn verhaal deed, vertelde hij een ander verhaal en sprak hij zichzelf tegen", stelde de speciale aanklager die zijn zaak aanpakt onlangs.

2024-04-16T08:37:11Z dg43tfdfdgfd