STEVEN SPIELBERG IS FLINK ONDER DE INDRUK VAN 'DUNE: PART TWO': 'SCHILDERACHTIG'

Steven Spielberg heeft zijn zegje gedaan over Dune: Part Two (2024). De regisseur van The Fabelmans (2022) was in de gelegenheid om de blockbusterhit te gaan zien, en kwam bepaald niet van een koude kermis thuis. Sterker nog, hij spreekt van een van de beste sci-fi-films die hij ooit zag.

Alleen maar lof

Het knallende vervolg op Dune (2021) is voorlopig nog niet uitgedraaid, maar heeft zich inmiddels wel comfortabel in het aanbod kunnen nestelen. Tientallen miljoenen en lovende recensies verder is de gedachte aan een derde deel onvermijdelijk, en gezien de plannen van Denis Villeneuve zou dat er ook echt wel in moeten zitten.

Sinds kort mag ook de gelauwerde Steven Spielberg zich tot de liefhebbers van deze epische romanbewerking rekenen. De filmmaker was te gast in de podcast Director's Cut, en had daar ook niet de minste tegenover zich zitten: hij mocht Villeneuve zelf uitleggen wat hij van Part Two vond.

Dit is werkelijk waar een visueel meesterwerk, en het is gevuld met diepzinnige personages (...) Tegelijkertijd zijn de dialogen spaarzaam als je ze afzet tegen de speelduur. Het is pure cinema.

Steven Spielberg

Duinen en water

Spielberg benoemt dat de shots "schilderachtig" zijn, en tóch niet pretentieus ogen. "Je hebt een van de beste sci-fi-films ooit gemaakt", drukt hij zijn collega op het hart. Als de E.T.-maker begint over de prominente zandduinen en het "verlangen naar water" dat daar wat hem betreft mee contrasteert, haakt Villeneuve daar graag op in.

De Arrival-regisseur legt uit dat hij voor de voorname kusscène tussen Paul en Chani (Timothée Chalamet en Zendaya) daadwerkelijk aan 'duincasting' deed, omdat de afzonderlijke frames op verschillende dagen werden opgenomen maar beeldend wel bij elkaar moesten passen.

Oog voor de camera

Ten slotte onthult Villeneuve nog welk castlid hij in de toekomst met een gerust hart achter de camera terugverwacht. "Er is iemand die veel tijd achter de camera heeft gespendeerd (ook als ze zelf niet acteerde, red.) - Zendaya. Ze is erg slim. Het zou me niet verbazen als ze op een dag duidelijk maakt dat ze ook wil regisseren".

2024-03-28T08:23:12Z dg43tfdfdgfd