PINOKKIO IS DE SPECIALE GAST IN 'DE MOL': WAAR KOMT DE LIEGENDE MARIONET VANDAAN?

Pinokkio krijgt deze week een belangrijke rol in 'De mol'. Kandidaten Bernard en Senne moeten de houten marionet tijdens de 1e opdracht ophalen in een poppenmuseum in Palermo, zodat hij mee kan spelen in het poppentheater dat Charlotte en Michaël moeten opvoeren. 

In de laatste opdracht speelt de pop zelfs een nog grotere rol. De deelnemers vertellen om de beurt over hun gekke belevenissen van de afgelopen 24 uur, maar de rest kan geld verdienen door te raden of die verhalen kloppen of niet. Als er gelogen wordt, maakt de bekende groeiende neus van Pinokkio dat duidelijk. 

De meeste mensen vandaag kennen Pinokkio van de populaire Disneyanimatiefilm uit 1940 en ook daarna komt hij nog in heel wat films voorbij. Toch is de marionet al sinds het einde van de 19e eeuw een erg populair personage.

Populair, maar duister

De bekende houten pop wordt in 1881 voor het eerst op de wereld losgelaten wanneer de Italiaanse schrijver Carlo Collodi de reeks ‘Het verhaal van een marionet’ bedenkt voor het kindermagazine Giornale dei bambini.

De magazinereeks wordt al snel enorm succesvol, al is die een pak gruwelijker dan de versie die vandaag het populairst is. Zo verkoolt Pinokkio bijvoorbeeld per ongeluk zijn houten benen wanneer hij zich aan de kachel wil verwarmen.

De pop is ook veel egoïstischer en minder onschuldig dan zijn goedlachse Disney-variant. Hij wordt regelmatig zwaar gestraft voor alle fouten die hij maakt, als een soort les voor alle stoute kinderen die het verhaal lezen. 

De originele reeks eindigt zelfs met de dood van de pop. Hij wordt opgehangen in een boom, wanneer hij te goedgelovig is en in de val trapt van 2 bedriegers die op zijn geld uit zijn.

Daar zijn de vele fans zo teleurgesteld over, dat de uitgevers Collodi toch vragen om de reeks verder te zetten. Dat doet hij uiteindelijk ook, en in 1983 brengt de schrijver alle verhalen over de marionet samen in 1 boek: 'De avonturen van Pinokkio' (Pinocchio in het Italiaans).

Het originele verhaal

Maar hoe verloopt het verhaal in het oorspronkelijke boek nu precies? De poppenmaker Gepetto krijgt een pratend stuk hout van zijn vriend, waaruit hij een levende marionet maakt. De pop krijgt de naam Pinokkio, maar is zijn schepper zeker niet altijd dankbaar. Zo is hij erg kieskeurig en loopt hij zelfs weg van huis.

Ook naar andere figuren die hem willen helpen, luistert hij maar zelden. Zo doodt hij de pratende krekel, die zijn geweten voorstelt en hem goede raad wil geven, met een hamer. Gepetto besluit om de pop naar school te sturen, maar Pinokkio verkoopt zijn nieuwe schoolboeken en koopt er een ticketje voor het poppentheater mee. 

Eerder dan dat hij luistert naar wie het beste met hem voor heeft, laat Pinokkio zich vaak verleiden door gevaarlijke figuren. Zo kunnen een sluwe kat en een vos zijn goudstukken ontfutselen door hem wijs te maken dat hij het geld moet begraven om er een boom vol goudstukken uit te laten groeien.

Die 2 rovers knopen Pinokkio zelfs op aan een strop in een boom om hem te laten sterven, maar een fee met blauw haar kan hem van de dood redden. Zij leert hem ook dat zijn neus groeit wanneer hij liegt, al is dat in het originele boek een veel kleiner onderdeel van het verhaal dan in de versie die wij vandaag het best kennen.

De fee wil Pinokkio op het goede pad krijgen en belooft dat ze hem in een echte jongen zal veranderen als hij zich een tijdje gedraagt en naar school gaat. Dat blijft echter niet lang goed gaan, want de marionet laat zich overtuigen om met een vriendje mee naar een land vol plezier te gaan.

Daar moet Pinokkio nooit werken of studeren en kan hij alleen maar spelen, maar hij en zijn vriend veranderen er langzaam maar zeker in ezels omdat ze te lui zijn. Ze worden allebei verkocht en zijn vriendje sterft zelfs als ezel op een boerderij.

Pinokkio zelf komt uiteindelijk terecht bij een man die hem wil villen om van de ezelshuid een trommelvel te maken. De man gooit de ezel in zee om hem te doden, maar Pinokkio komt als marionet terug boven water. Even kan hij wegzwemmen, waar dan wordt hij opgegeten door een groot zeemonster.

In de buik van die grote vis, komt hij zijn vader Gepetto tegen, die daar toevallig ook in beland is tijdens het zoeken naar zijn zoon. Pinokkio heeft spijt van alles wat er misgelopen is en ontsnapt uit de mond van het monster met zijn vader op zijn rug. Terug aangekomen op het vasteland, gaat Pinokkio zich beter gedragen. Daarom verandert de fee hem uiteindelijk toch nog in een echte jongen, net zoals in de Disneyfilm.

2024-05-05T19:39:57Z dg43tfdfdgfd