ONTHULLENDE DOCUSERIE OVER MISBRUIK BIJ NICKELODEON VANAF VANDAAG TE STREAMEN

In de Investigation Discovery-serie Quiet on Set: The Dark Side of Kids TV (2024) vertellen ingewijden, waaronder Drake & Josh-ster Drake Bell, over seksueel en grensoverschrijdend gedrag bij populaire Amerikaanse kinderprogramma's in de 90's & 00's. De serie is vanaf vandaag te zien op HBO Max.

Misbruik, seksisme en racisme

De docuserie onthult wat er achter de schermen gebeurde bij het imperium Nickelodeon, opgebouwd door bedenker Dan Schneider, dat een onmiskenbare greep had op de populaire cultuur. Series zoals All That en The Amanda Show werden obsessief bekeken door kinderen in het hele land en definieerden komedie voor een generatie. Maar achter de vrolijke aanwezigheid op het scherm van deze shows met twijfelachtige grappen en over-the-top sketches, onthult Quiet on Set een verraderlijke omgeving vol beschuldigingen van misbruik, seksisme, racisme en ongepaste dynamiek met de minderjarige sterren en crew.

In de 4-delige documentaire vertellen voormalige kindsterren, hun ouders en medewerkers van het programma over hun vaak schokkende ervaringen.

Dialoog coach

Er vond seksueel misbruik plaats door minimaal drie verschillende medewerkers bij de zender. Eén van die medewerkers was dialoog coach Brian Peck die onder andere wekte bij The Amanda Show. Daar leerde hij de toen 15-jarige Drake Bell kennen. In de docuserie onthult Bell seksueel misbruikt te zijn door Peck in de jaren dat ze samenwerkten.

Peck werd in 2003 opgepakt na een beschuldiging van seksueel misbruik, maar toen werd niet bekend om welk minderjarig slachtoffer dit ging. De coach werd veroordeeld tot 16 maanden celstraf.

Weggestuurd

Ook Dan Schneider, de bedenker van populaire series iCarly (2007–2012), Victorious (2010–2013) en Zoey 101 (2005–2008), staat centraal in de serie. Schneider leek aanvankelijk de vrolijke suikeroom die van alles mogelijk maakte, maar ontpopte zich volgens ingewijden steeds meer tot een dwingende persoonlijkheid waar niemand tegenin durfde te gaan. In 2018 werd Schneider door de omroep weggestuurd nadat meerdere stafmedewerkers hadden geklaagd over grensoverschrijdend gedrag.

Quiet on Set: The Dark Side of Kids TV is nu te zien op HBO Max.

2024-03-29T08:25:28Z dg43tfdfdgfd