NICKELODEON-PRODUCENT KLAAGT 'QUIET ON SET'-MAKERS AAN NA BESCHULDIGING VAN NALATIGHEID

Voormalig Nickeleodeon-producent Dan Schneider (58) heeft de makers van Quiet on Set: The Dark Side of Kids TV (2024) aangeklaagd. De geruchtmakende docuserie van Investigation Discovery, die in Nederland te zien is op HBO Max, stelt dat Schneider weet had van het kindermisbruik dat in de afleveringen aan de kaak wordt gesteld. Daar is de producent het niet mee eens.

Misbruik door dialoogcoach

Nog voor de eerste aflevering van Quiet on Set verschenen was, werd duidelijk dat voormalig kindster Drake Bell (The Amanda Show, later Drake & Josh (2004–2007)) in dat docuproject met grote onthullingen zou komen. Bell (rechts op onderstaande foto, red.) vertelt in de serie hoe hij als piepjonge acteur meermaals werd misbruikt door dialoogcoach Brian Peck, die ter voorbereiding op opnames regelmatig bij hem thuis langskwam.

Op de hoogte?

In de docuserie gaat het niet alleen om Bells persoonlijke verhaal, maar ook om de werksfeer bij Nickelodeon, jarenlang een geliefd bastion van de kindertelevisie. Producent Dan Schneider was tussen 1994 en 2019 bij de omroep werkzaam, en zou naar implicatie van de serie in ieder geval gedeeltelijk van Pecks grensoverschrijdende gedrag op de hoogte moeten zijn geweest.

Schneider omschrijft de implicaties als een 'zware persoonlijke aanval' en onderneemt rechtelijke stappen. Hoewel de voormalige verantwoordelijke erkend dat er binnen en buiten de muren van het bedrijf sprake is geweest van misbruik, stelt hij dat hij zelf van niks wist en zich zelf ook nooit aan grensoverschrijdend gedrag schuldig heeft gemaakt.

'Een stap te ver'

"Om ratings en kijkcijfers te scoren - en daarmee dus geld te verdienen - is de reputatie van Schneider vernietigd met valse statements en implicaties", leest de verklaring die woensdag bij de rechtsgang werd aangevoerd. Schneider geeft toe dat hij in zijn periode als leidinggegevende "fouten" heeft gemaakt, maar vindt dus dat de makers van Quiet on Set veel te ver zijn gegaan in hun beweringen. Investigation Discovery, een deeldienst van Discovery+, wilde nog niet direct op de aanklacht reageren.

2024-05-02T09:55:10Z dg43tfdfdgfd