KIJKTIP: DE DOCUMENTAIRE ‘SPIJTMOEDERS’

Je houdt zielsveel van je kind, maar als je heel eerlijk bent en opnieuw zou mogen kiezen, dan had je liever geen moeder willen zijn. In de documentaire 'Spijtmoeders' spreekt filmmaker Milou Gevers met drie moeders die hier eerlijk over praten.

Het moederschap kan soms heel zwaar zijn, zwaarder dan je van tevoren had kunnen bedenken. De moeders die Milou sprak waren bereid om eerlijk over hun worstelingen als moeder te praten. Ze vertellen over hun schaamte en schuldgevoel, maar ook over de hoge verwachtingen die de maatschappij aan moeders kan stellen.

Bewust van uitdagingen moeders

Milou: “Ik heb een dochter van twee jaar oud. Hoewel ik zelf wél opnieuw de keuze zou maken om moeder te worden, kan ik moeders die dat niet nog eens zouden doen wel beter begrijpen sinds ik zelf moeder ben. Door de verhalen van de vrouwen die ik sprak, werd ik me des te meer bewust van de uitdagingen waarvoor vrouwen (ja, ook nu nog) staan. Bovendien heb ik beseft dat spijtmoeders geen daders zijn, maar vrouwen die lijden onder een systeem waarin we veel minder ver zijn op het gebied van man-vrouwverhoudingen dan ik dacht.”

Poppen

De moeders die Milou sprak komen niet herkenbaar in beeld. Hun verhalen worden verteld door hyperrealistische poppen, maar wel met de echte stemmen van de geïnterviewde vrouwen.

Spijtmoeders is donderdag 16 mei 2024 te zien om 22:15 uur op NPO2, en via 2Doc.nl en NPO Start.

Als jij heel eerlijk zou zijn: zou je er dan weer voor kiezen om moeder te worden?

Lees ook:

Kijktip: 'Meer dan verwacht' over gezinnen met een drieling

Kijktip: 'Selma, op mijn manier' over de verborgen zwangerschap van Selma Omari

Beeld: 2Doc

2024-05-04T07:45:02Z dg43tfdfdgfd