HARVEY WEINSTEIN MOET NA TERUGDRAAIEN VEROORDELING OPNIEUW VOOR DE RECHTER KOMEN

Een opvallende wending in de inmiddels jarenoude zaak tegen Harvey Weinstein. Vorige week draaide een Amerikaans gerechtshof het rechtsbesluit terug dat de filmbaas schuldig stelde voor het seksueel misbruiken van twee vrouwen. Inmiddels is bepaald dat Weinstein een nieuw proces tegemoet gaat, omdat de eerdere getuigenhoring 'niet eerlijk' verlopen zou zijn.

Veroordeling teruggedraaid

De 72-jarige Weinstein werd in 2020 na een slepend proces veroordeeld tot 23 jaar gevangenisstraf. Bepalend in de zaak waren de getuigenissen van twee vrouwen die door de bekende producent waren misbruikt. Vorige week werd de veroordeling na vier jaar alsnog verworpen omdat er tijdens het proces getuigenissen zijn gedaan die "niets met de incidenten te maken hadden, maar de zaak wel hebben beïnvloed".

Opnieuw getuigen?

Op woensdag, een week na dit besluit, woonde Weinstein een zitting bij waarin werd afgewogen hoe het nu verder moet. Aanklagers zeggen dat een van de twee slachtoffers, Jessica Munn, aan de rechter heeft gevraagd om zo snel mogelijk een nieuwe procesdatum te plannen. Getuige Mimi Haley liet vrijdag al weten dat ze erover nadenkt of ze opnieuw wil getuigen.

Verslechterde gezondheid

In verslaggeving over de Weinstein-processen gaat het momenteel niet alleen om schuld en onschuld, maar ook om de verslechterde gezondheid van de voormalige filmbobo. Weinstein heeft diabetes en hartproblemen, en woonde de zitting van woensdag ook in een rolstoel bij. Vooralsnog had het er geen enkele schijn van dat de man ooit nog vrij zou komen, maar als er later blijk is van een naderend levenseinde kan een rechter die kwestie mogelijk meewegen.

Voor dit moment staat voorop dat de autoriteiten een nieuw moment moeten gaan vinden waarop de aangeklaagde weer voor de rechter zal moeten verschijnen. Een datum in de herfst van 2024 lijkt haalbaar.

2024-05-02T08:24:48Z dg43tfdfdgfd