FILM MET ANTHONY HOPKINS, GEBASEERD OP WARE GEBEURTENISSEN, RAAKT KIJKERS IN HET HART

In 2015 overleed Nicholas Winton op de leeftijd van 106 jaar, en wat een opmerkelijk leven heeft hij geleid. De ooit eenvoudige Londense effectenmakelaar Winton redde 669 Joodse kinderen uit handen van de nazi's. Zijn buitengewone daden kregen wereldwijde erkenning en werden eind vorig jaar ook vastgelegd op film. De aangrijpende film One Life (2023), met Anthony Hopkins en Helena Bonham Carter in de hoofdrollen, is nu beschikbaar op Prime Video en heeft velen diep geroerd.

De Britse Schindler

One Life is niet de eerste productie die het leven van de moedige Winton naar het beeld brengt. In 1988 werd zijn verhaal voor het eerst verteld in de documentaire That's Life waarin de Londenaar voor het eerst na jaren oog in oog kwam te staan met enkele van de, inmiddels volwassen, kinderen die hij tijdens de Tweede Wereldoorlog redde. Vijftig jaar lang zweeg de Brit hierover uit nederigheid. De documentaire deed veel tranen vloeien. Winton werd bestempeld als de Britse Schindler en werd in 2003 geridderd door Koningin Elizabeth II.

Kijk One Life nu op Prime Video! 🍿

Niet tevreden

One Life verscheen eind vorig jaar in de bioscoop nadat het drama op het filmfestival van Toronto in première ging. In de film ontmoeten we Winton op 29-jarige leeftijd, gespeeld door Johnny Flynn. De jongeman is op vakantie als hij ontdekt dat Tsjecho-Slowaakse vluchtelingen onder erbarmerlijke omstandigheden leven, terwijl Hitler op het punt staat het land binnen te vallen. Winton besluit tot actie over te gaan en zet alles op alles om de kinderen naar Praag te krijgen, waar ze op de trein kunnen stappen om naar Engeland te reizen. Samen met zijn moeder, gespeeld door Bonham Carter, verwezenlijkt Winton een wonder door 669 kinderen op de trein te zetten. Tevreden was de Britse Schindler zelf niet. Hij heeft nooit los kunnen laten dat hij de laatste 250 kinderen niet van de dood heeft kunnen redden.

One Life is nu te zien op Prime Video.

2024-05-05T16:37:50Z dg43tfdfdgfd