EN DAT IS TWEE! MARIANNE VOS ZEGEVIERT NA NIEUWE WAAIERETAPPE IN LA VUELTA FEMENINA

Marianne Vos heeft haar tweede ritzege in La Vuelta Femenina 2024 beet.

De nog overgebleven deelneemsters kijken al met angst en beven uit naar de korte maar tegelijkertijd loodzware slotetappe van zondag richting de klim naar Valdesquí, maar eerst volgde er nog een echte overgangsrit. Een overgangsetappe met flink wat venijn in de staart. Vluchters roken hun kans in de 138,6 kilometer lange etappe naar Sigüenza, maar ook de klassementsvrouwen moesten nog op hun hoede zijn. De eindstreep was namelijk getrokken op een pittig klimmetje van 600 meter, aan een gemiddelde van 8,1%.

Anna Kiesenhofer maakte deel uit van de vlucht – foto: Cor Vos

Vlammende start, Schoens in de aanval

In een bijzonder snelle openingsfase werd er slag om slinger gedemarreerd, en reed er even een kopgroep van acht rensters vooruit, maar het peloton wilde niet zomaar zijn zegen geven. Zo was er na twintig kilometer alweer sprake van een hergroepering en was het wachten op nieuwe demarrages. Bij zeven deelneemsters was deze boodschap aangekomen en zo ontstond er een nieuwe vlucht van dit keer zeven rensters, met daarbij ook één Nederlandse: de voor VolkerWessels uitkomende Quinty Schoens.

De Limburgse kreeg het gezelschap van Laura Tomasi (Laboral Kutxa-Fundación Euskadi), Olympisch kampioene Anna Kiesenhofer (Roland), Yuliia Biriukova (Human Powered Health), Veronica Ewers (EF Education-Cannondale), Angela Oro (Bepink-Bongioanni) en Stina Kangevi (Team Coop-Repsol). Deze zeven aanvallers kregen wel de ruimte van het peloton, al hielden de vrouwen van Visma | Lease a Bike het verschil wel binnen de minuut. Dit deed de Nederlandse formatie voor dé favoriet voor de dagzege, Marianne Vos.

Visma | Lease a Bike knapt het vuile werk op in de achtervolging – foto: Cor Vos

De vluchters waren niet meteen een gevaar met het oog op de klassement. De best geplaatste renster in de kopgroep, Schoens, keek na zes etappes al tegen een achterstand aan van bijna een kwartier. De zeven leiders reden lange tijd gebroederlijk samen, maar met nog 65 kilometer te gaan spatte de kopgroep volledig uiteen. Waar Schoens, Tomasi, Biriukova, Ewers, Oro en Kangevi op het punt stonden om te worden ingerekend, bleek Kiesenhofer zeker nog niet leeggereden.

Kiesenhofer gaat solo, tegenaanval van acht rensters

De Oostenrijkse hardrijdster liet haar medevluchters ter plaatse, ging er alleen vandoor en begon aan een dappere solo-onderneming. Kiesenhofer werd inmiddels wel op de huid gezeten door zes rensters, die in de tegenaanval waren. Flora Perkins (Fenix-Deceuninck), Georgie Howe (Liv AlUla Jayco), Anya Louw (AG Insurance-Soudal Team), Laura Molenaar (VolkerWessels), Carolina Vargas (Eneicat-CMTeam) en Ana Vitória Magalhães (Bepink-Bongioanni) probeerden de oversteek te maken.

Het peloton liet de boel de boel en zo konden de zes tegenaanvallers al snel een minuut wegrijden. Op vijftig kilometer van de streep kwam deze achtervolgende groep bij Kiesenhofer en daar bleef het niet bij. Vanuit de achtergrond wisten ook twee Italiaanse rensters – met Silvia Zanardi (Human Powered Health) en Cristina Tonetti (Laboral Kutxa) – nog de sprong te maken. De kopgroep werd zo uitgebreid tot maar liefst negen rensters. Zij begonnen met een voorsprong van ruim een minuut aan het laatste koersuur.

Demi Vollering, goed herkenbaar in de rode leiderstrui – foto: Cor Vos

Wind zorgt voor nervositeit en waaiers

In de daaropvolgende kilometers viel er niet zoveel te beleven, maar het bleek stilte voor de storm. In de open Spaanse vlaktes richting de finishplaats stond er namelijk een verraderlijke rug/zijwind en dit bleek voor Riejanne Markus genoeg om zich op kop te zetten en het peloton in waaiers te trekken. Na een flinke schifting bleef er een eerste elitegroep over van een dertigtal rensters, met daarin vrijwel alle grote namen voor het klassement. Door deze fikse versnelling in het peloton kwam er ook een einde aan het avontuur van de vluchters.

Twee belangrijkste rensters hadden de waaierslag gemist, met Kim Cadzow (de nummer elf in het klassement) en Yara Kastelijn (de negende in de stand), die de laatste bergetappes toch de voornaamste uitdager was van Vollering. Die laatste zat ‘uiteraard’ wel gewoon van voren, net als Elisa Longo Borghini, Markus, Juliette Labous en Marianne Vos. De verschillen bleken niet meer te overbruggen in de laatste dertig kilometer, ook al omdat de wind nog altijd vrij spel had en het zo op geen enkel moment meer stilviel in de eerste waaier.

Spannende finale

Hierdoor dunde de voorste groep alsmaar verder uit, al bleef een tweede groep in de achtergrond wel druk zetten, in de hoop weer aan te sluiten. Het kalf bleek echter verdronken en dus zat de winnaar vooraan. In de laatste tien kilometer was er niet echt sprake meer van een goede verstandhouding, wat meerdere rensters deed besluiten om in de aanval te gaan. Zo koos Europees kampioene Mischa Bredewold meerdere malen voor de aanval en ook Marlen Reusser wilde er vanonder muizen, maar zij kregen geen ruimte.

Met nog vier kilometer te gaan zagen we een nieuwe uitval van Bredewold en deze aanval leek wel kans van slagen te hebben, maar ook nu kwam alles weer samen, net voor het laatste en dus beslissende slotklimmetje van goed 800 meter aan een gemiddelde van 8%.

2024-05-04T14:25:23Z dg43tfdfdgfd