DE TOEKOMST VAN VAN BOMMEL: GROOTMACHTEN OF GEWAAGDE STAP NAAR FEYENOORD?

Einde van een onvergetelijk tijdperk, ook al duurde het slechts twee jaar. Het is intussen een publiek geheim dat Mark van Bommel straks de Bosuil verlaat, al is zijn bestemming nog koffiedik kijken. VoetbalPrimeur.be stak haar voelsprieten uit en schetst enkele mogelijke paden om te volgen.

Richting oude en bekende topclub?

Nu het min of meer vast staat dat Van Bommel andere oorden op zoekt, is de geruchtenmolen stilaan op gang gekomen. Vanuit het buitenland waaiden een handvol érg aantrekkelijke verhalen over. Zowel AC Milan als Bayern München zouden de Nederlander op het lijstje hebben staan. Stel je voor: Royal Antwerp FC dat de volgende T1 van zo’n roemruchte club aflevert … Het zou zomaar kunnen, want het grote voordeel van Van Bommel is uiteraard dat hij in zijn spelerscarrière al kennis maakte met San Siro en de Allianz Arena.

Bovendien verlaat hij Deurne-Noord niet met lege handen. In zijn reiskoffer zitten nu al één landstitel, één beker, één Supercup en de scalp van FC Barcelona. Mogelijk komt daar donderdag nog een tweede Croky Cup bovenop. Niettemin blijft de stap van België naar de Europese top bijzonder groot, zeker voor een trainer. Een precedent bestaat er eigenlijk niet. Neem nu de meest succesvolle JPL-coach van de afgelopen jaren, Philippe Clement. Die kreeg na zijn succesjaren bij Club Brugge uiteindelijk een aanbieding van AS Monaco. Lang niet verkeerd, maar toch nog van een ander allooi dan Milan of Bayern. Vanzelfsprekend draagt Clement een minder ronkende naam met zich mee in de internationale voetbalwereld, maar dan nog.

Tussenstap via de middenmoot

Een minstens even pertinente vraag is ook: zou de trainerscarrière van Van Bommel wel de juiste wending krijgen met een overstap naar Milaan of München? Hoogstwaarschijnlijk is het antwoord op die vraag ‘nee’. Temeer omdat, niet te vergeten, Van Bommel al eens een kans verkwanselde in een top-vijf-competitie. Bij VFL Wolfsburg oogde het begin veelbelovend, maar redelijk vlug kwam de klad erin. Aangezien dat nog geen drie jaar geleden is, zou het verbazen mocht Bayern nu vol op haar oud-middenvelder inzetten. De uitgeworpen lijntjes zullen allerminst verzonnen zijn, maar zulke topclubs wedden nu eenmaal graag op meerdere paarden.

Als het een topcompetitie wordt, zou het voor Van Bommel zelf wenselijk zijn om een trede (of twee) lager aan de bak te gaan. In Zuid-Europa, waar onze noorderbuur nog steeds tot de verbeelding spreekt, lijkt die kans het grootst. Een blik doorheen La Liga en de Serie A leert dat verschillende ploegen nog geen zekerheid hebben over hun trainer voor de komende jaargang. Wat gedacht van Bologna, Fiorentina, Mallorca of Osasuna, bijvoorbeeld? Voor alle duidelijkheid: voorlopig zijn er geen berichten die in die richting wijzen. Het management van Van Bommel zou zulke pistes echter best eens onderzoeken.

Feyenoord

Een andere club die de afgelopen tijd wél openlijk met hem in verband werd gebracht, is Feyenoord. Ronald Waterreus noemde hem zelfs onomwonden “de ultieme vervanger” van Arne Slot, die op de drempel van Anfield Road staat. Die uitspraak verdeelde de Nederlandse voetbalscène meteen in twee kampen: sommigen geloven honderduit in Van Bommel als Feyenoord-coach, anderen (zoals Jan Boskamp) zien daar hoegenaamd geen heil in. Zijn diepgaande PSV-verleden speelt daar geen onbelangrijke rol in. De puik presterende Slot opvolgen in de Kuip is al één zaak; daar ook nog eens aan beginnen zonder de brede steun van de aanhang lijkt zelfmoord.

Club Brugge

Tot slot laten we nog een binnenlands ballonnetje op. Trainers die overstappen van de ene Belgische topclub naar de andere, het is schering en inslag. Wel, bij Club Brugge is men nog op zoek naar een coach voor de volgende campagne. Een dikke maand geleden zou de optie-Van-Bommel zelfs niet eens zo gek klinken, hoewel Antwerp en Club zowat gezworen vijanden zijn. Gezien het fantastische parcours dat interim Nicky Hayen intussen aflegt, is het echter maar de vraag of Blauw-Zwart nog echt op zoek is naar een T1. Om maar te zeggen: bij veel clubs blijft het wachten op het seizoenseinde om een versnelling hoger te schakelen. Eens die molen op volle toeren draait, zal het slechts een kwestie van tijd zijn voor ook Van Bommel zijn afslag vindt.

2024-05-07T18:51:53Z dg43tfdfdgfd