DE BOEKEN VAN DE WEEK: ROMAN OP TONEN VAN FLEETWOOD MAC, RIK TORFS OVER HET VATICAAN EN DEBUUT VAN ROBERT MUSIL

1. Guido van Heulendonk vindt inspiratie bij Fleetwood Mac voor zijn nieuwe roman 'De kroon met twee pieken'

Guido van Heulendonk, pseudoniem voor Guido Beelaert uit Heulendonk, debuteerde in 1985 en bleef met grote tussenpauzen romans uitbrengen. Van ‘De kroon met twee pieken’ (uitgeverij De Arbeiderspers) is het nummer 'Albatross' van Fleetwood Mac de soundtrack.

Peter Green, ex-bandlid van Fleetwood Mac

Het verhaal begint wanneer het hoofdpersonage Werner Vryzoone bij de kapper hoort dat Peter Green overleden is. Green was de oprichter van de legendarische popgroep Fleetwood Mac, maar hij verliet de band later. De talentrijke Green leed aan een schizoïde persoonlijkheidsstoornis en godsdienstwaanzin, in de hand gewerkt door drugsgebruik. Vrienden brachten hem opnieuw op het muzikale pad. Samen met Fleetwood Mac maakte hij nog het nummer ‘The green manalishi (with the two prong crown)’, de inspiratie voor de titel en de cover van het boek van Guido van Heulendonk. 

Puzzelstukjes van het verleden

Het bericht over het overlijden van Green in juli 2020 triggert de herinneringen van Vryzoone, net als de auteur grote fan van Fleetwood Mac en in het bijzonder van het nummer ‘Albatross’.  De lezer wordt meegenomen naar het verleden van de ondertussen gepensioneerde Vryzoone, naar zijn jeugdjaren en zijn twee huwelijken, zijn twee dochters en twee vrienden.  

Vryzoone heeft niet echt een gelukkig leven gehad, maar "hij heeft zijn best gedaan", vertelt Van Heulendonk op Klara. "Wanneer hij met pensioen is, probeert hij een droom te hebben, die hij niet vindt."

Het boek is opgebouwd uit dagboekfragmenten, telefoongesprekken, krantenartikelen, e-mails en schoolvoordrachten. Ze vormen samen een heel scala aan tekstgenres die de lezer uitnodigen de puzzel van het leven van Vryzoone te leggen. 

2. Kerkjurist Rik Torfs ontdekt veel eenzaamheid in 'Het Vaticaan. Achter de schermen van de kerk'

Kerkjurist Rik Torfs kreeg de gelegenheid diep door te dringen achter de muren van het Vaticaan voor een nieuwe documentairereeks. 'Het Vaticaan. De staat van de kerk' is dit najaar te zien op VRT.  Het bijhorende boek is er nu al: 'Het Vaticaan: achter de schermen van de kerk' (uitgeverij Lannoo). 

"Gelooft u in God?"

De paus kreeg Torfs niet te spreken, maar hij had wel langere gesprekken - soms tot 2 uur en meer - met andere belangrijke gezagsdragers van de Romeinse Curie zoals kardinaal Parolin, de nummer twee in het Vaticaan. Torfs ging de hete hangijzers niet uit de weg, zoals het misbruik in de kerk, waar hij een heel hoofdstuk aan wijdt, de macht van de paus en het celibaat.  Met de reeks en het boek wil hij vooral peilen naar wat de kerkelijke machthebbers écht denken en naar de menselijke verhoudingen in het Vaticaan. 

Torfs legde hen telkens dezelfde vraag voor: "Gelooft u in God?" "Niemand heeft neen gezegd, maar het is vooral interessant hoe ze ja zeggen", vertelt hij in De afspraak. Volgens Torfs moeten twee zaken uit elkaar gehouden worden: enerzijds de transcendentie, het overstijgende van het geloof waarin ook plaats is voor twijfel en hoop en anderzijds het onvolmaakte instituut kerk. 

Eenzaamheid regeert

In zijn zoektocht naar menselijkheid, stootte Rik Torfs op eenzaamheid: "Mensen met heel weinig vrienden, met heel arme menselijke contacten en niet al te diepe gedachten."

Wat hem persoonlijk het meest heeft getroffen, is de breekbaarheid van sommige kardinalen, zoals diezelfde Pietro Parolin die vertelde over zijn neef die niet gelovig is en die hij probeert te overtuigen. Torfs grapte of de neef de kardinaal heeft kunnen overtuigen? "Ik had meteen spijt van de vraag omdat ik voelde dat hij daar oprecht over bekommerd was", vertelt Torfs.  

3. 'De verwarring van een jonge Törless', de debuutroman van Robert Musil uit 1906, verschijnt in een nieuwe vertaling’

'De verwarring van een jonge Törless' (uitgeverij Koppernik) is de debuutroman van de Oostenrijkse schrijver Robert Musil. Het boek, uitgegeven in 1906, is een autobiografisch relaas van Musils jaren in een internaat en is nu opnieuw vertaald.

Robert Musil, auteur van 'De man zonder eigenschappen'

Musil is vooral bekend van de driedelige, onvoltooide roman 'De man zonder eigenschappen', in Duitsland uitgeroepen tot de grootste Duitse roman van de twintigste eeuw. Sinds 2002 staat het boek ook op de lijst van de beste 100 boeken uit de wereldliteratuur. Na de Anschluss in 1938 zetten de nazi's de boeken van Robert Musil op de zwarte lijst.  De auteur stierf in ballingschap in Zwitserland in 1942.

"Het hoofdpersonage in 'De verwarring van een jonge Törless' is een kostschoolganger in zijn tienerjaren, nog lang niet tot volle wasdom gekomen, en is in deze bildungsroman nog volop bezig zo goed en zo kwaad als dat gaat zijn persoonlijkheid te vormen en een wereldbeeld te ontwikkelen", vertelt Christophe Vekeman op Klara. "Geen vrolijke kwast, geen schalkse rakker en geen zorgeloze schavuit."

De gevoelige Törless, wiens seksuele appetijt zich geleidelijk ontwikkelt, raakt via twee andere jongens betrokken bij een extreme vorm van machtsmisbruik op het internaat. Een van zijn klasgenoten is betrapt op diefstal en wordt door hen gechanteerd. Törless komt vast te zitten in een web en "er ontspint zich een verhaal van verdorven vernedering, lijfstraffen, seksueel misbruik en dergelijke meer. Een verhaal waarin Törless op zijn beurt beul wordt", vertelt Vekeman.  

2024-03-29T10:35:06Z dg43tfdfdgfd