DARREN VAN BEKKUM STELT EINDZEGE VEILIG IN RONDE DE L’ISARD, BROERTJE VAN TOM PIDCOCK WINT SLOTRIT

Darren van Bekkum is eindwinnaar geworden van de Ronde de l’Isard. De 22-jarige renner van Visma | Lease a Bike begon als leider aan de slotrit en gaf zijn voorsprong niet meer uit handen. De ritzege ging naar Joseph Pidcock, het jongere broertje van Tom Pidcock.

Op de slotdag van de Ronde de l’Isard stond nog een pittige rit op het programma van Pamiers naar Saint-Girons. De renners kregen slechts één serieuze beklimming voor de kiezen, maar dit was wel de ellenlange Col du Portel (16,5 km aan 5,8%). Vanaf de top was het nog 37 kilometer naar de finish. Darren van Bekkum, die zaterdag de macht had gegrepen in de koninginnenrit naar Plateau-de-Beille, begon de etappe met bijna een minuut voorsprong op de Zwitserse nummer twee Robin Donzé (Tudor U23).

Cialone gaat solo, Van Bekkum slaat aanval af

De vlucht van de dag bestond uit drie renners: Alessio Cialone (Vendée U), Louis Sparfel (CC Étupes) en Matthieu Lavignac (OCF Team Legend Wheels). Zij begonnen met bijna vijf minuten voorsprong aan de Col du Portel, maar eenmaal op de klim, liep de voorsprong snel terug. Dat kwam ook door een versnelling van Jarno Widar (Lotto Dstny Development), de nummer drie van het klassement. Leider Van Bekkum pareerde deze aanval, waarna de rust snel weer wederkeerde. De voorsprong van de koplopers stabiliseerde zodoende weer.

Tenminste, de voorsprong van Cialone. De 20-jarige Fransman had zijn medevluchters overboord gegooid en kwam als eerste over de top van de Portel. In de afdaling verloor hij behoorlijk wat van zijn pluimen. De favorietengroep, die bestond uit zo’n vijftien enners en waar Van Bekkum soeverein stand wist te houden, had terug in de vallei nog een minuut achterstand. In de vlakke finale kwamen ze steeds dichter bij Cialone en op drie kilometer van de finish was de hergroepering een feit.

Pidcock de rit, Van Bekkum de eindzege

We kregen in Saint-Girons dus een sprint om de zege. In die sprint toonde Joseph Pidcock (Trinity Racing) zich de snelste. De 22-jarige Brit vloerde zijn landgenoot Oliver Stockwell (CTF Victorious) en de Australiër Zac Marriage (BridgeLane). Van Bekkum finishte net als zijn ploeggenoot Menno Huising achterin de groep en stelde zo zijn eindzege veilig. Met Max van der Meulen (zevende) finishte nog een derde Nederlander in het eerste pelotonnetje.

2024-05-05T14:14:02Z dg43tfdfdgfd