CIAN UIJTDEBROEKS RIJDT ZICHZELF MET CONSERVATIEF KOERSEN IN HET WIT: “IK GA HIER ENORM VAN GENIETEN”

Cian Uijtdebroeks heeft met een zevende plek in de tweede rit van de Gio d’Italia de witte trui verovert. De Belg in dienst van Visma | Lease a Bike kon met de beste uitdagers van Pogi omhoog en staat er zo goed voor in het algemeen klassement. “Ik ga nu in ieder geval enorm genieten van de witte trui”, aldus een kenmerkend breeduit lachende Uijtdebroeks in gesprek met Eurosport.

“Het was nog altijd voor mij een iets te korte beklimming”, blikt de Belg terug na het ontvangen van de witte trui. “Ik wist dus niet precies hoe mijn lichaam ging reageren. Het lag wat hoger in power en het was wat minder lang. Dat ligt mij vaak iets minder, maar het was al beter voor mij dan gisteren. Op de klim voelde ik mij ook echt wel goed.”

“De sprint op het einde is dan niet mijn sterkste punt”, lacht de Belg. Na de zware klim had de Belg niet de ruimte om te denken aan zijn plek in de klassementen. “Ik heb echt zo hard mogelijk tot aan de meet gereden en ik was totaal niet met de witte trui bezig. Toen ik hoorde dat ik hem had, dat is wel fantastisch.”

De Belg kan nu stiekem ook gaan kijken naar het algemeen klassement. Daar staat hij na dag twee op een keurige vierde plek. “Het is nog een hele lange wedstrijd met veel dingen die we moeten doorkomen, zoals slecht weer, de tijdritten en het hooggebergte. Ik kan mij nog veel verbeteren en het is zo’n lange wedstrijd. We kijken dag voor dag. Nu ga ik enorm genieten dat ik de witte trui mag dragen.

Ten slotte laat Uijtdebroeks ook zijn licht schijnen over de pechgevallen binnen zijn ploeg. “Het was echt spijtig dat Robert vandaag moest uitstappen. En dan ook de valpartijen van Atilla en Olav tijdens de rit, dus we hebben op dit moment weinig geluk aan onze kant. Maar de mannen hebben mij fantastisch beschermd. Het is erg fijn om omringd te zijn door zulke topatleten.”

Marc Reef: “Gaven aan dat hij conservatief moest koersen”

“Het was een lastige rit en het tempo lag hoog op de beklimmingen”, blikt ploegleider Marc Reef terug op de koers. “We hebben ook met Cian gesproken om conservatiever te koersen. Je ziet vaak dat mannen soms te snel gaan aan het begin. Pogačar staat boven de rest, maar Cian reed een goede klim en eindigde in de groep in de strijd om plek twee.”

Ook liet de ploegleider even zijn lichtt schijnen op de dag van morgen. Sprinter Olav Kooij kwam tijdens de tweede etappe ten val. Wat zijn de kansen voor morgen? “We hopen dat hij oké is. We laten de dokters hun oordeel vellen en hopen dat hij kan sprinten.”

2024-05-05T16:29:14Z dg43tfdfdgfd