CHER EN OZZY OSBOURNE WORDEN OPGENOMEN IN ROCK AND ROLL HALL OF FAME

De Rock and Roll Hall of Fame heeft ook dit jaar een reeks artiesten aangeduid die zullen toegevoegd worden aan de prestigieuze erelijst. De voorwaarde: de artiest of groep moet minstens 25 jaar geleden een eerste album hebben uitgebracht.

Een van de meest bekende namen op de lijst van nieuwe kandidaten is de 77-jarige Amerikaanse zangeres en actrice Cher. 60 jaar na haar eerste megahit 'I got you babe' - toen nog met Sonny & Cher - wordt ze uiteindelijk als soloartieste opgenomen in de lijst. In 1998 maakte Cher met 'Believe' van autotune haar handelsmerk.

Een andere vedette is de inmiddels 75-jarige Ozzy Osbourne. De legendarische Britse zanger werd in 2006 al opgenomen in de Rock and Roll Hall of Fame met metal-pionier Black Sabbath, waar hij de frontman van was. Nu wordt 'the prince of darkness' - zoals zijn bijnaam luidt - ook als soloartiest ingewijd.

Naast de Amerikaanse zangeres en 'Queen of Hip Hop Soul'  Mary J. Blige en funkband Kool & The Gang, staat hitmachine Foreigner. De Brits-Amerikaanse rockband scoorde met 'I want to know what love is',  'Cold as ice' en 'Waiting for a girl like you' in de jaren 80 de ene hit na de andere.

Nog nieuw op de lijst: de Britse rockmuzikant Peter Frampton, de Amerikaanse rockgroep Dave Matthews Band en hiphopgroep A Tribe Called Quest

Naast de muzikanten die opgenomen worden in de Hall of Fame, worden ook ieder jaar een aantal artiesten of groepen geëerd. Zo krijgen Jimmy Buffett, MC5Norman Whitfield en Dionne Warwick de Muscial Excellence Award, de prijs die wordt uitgereikt aan artiesten die een grote impact hebben gehad op muziek.

De Musical Influence Award - de onderscheiding voor meeste invloed op jeugdcultuur - gaat dit jaar uitsluitend naar bluesmuzikanten: de Brit John Mayall, zijn landgenoot Alexis Korner, en de Amerikaanse Big Mama Thornton. Die laatste 2 zijn intussen al 40 jaar overleden.

Als laatste wordt Suzanne de Passe geëerd. Zij was jarenlang hoofd van het befaamde Amerikaanse platenlabel Motown en richtte later haar eigen productiehuis op. "Als een van de eerste vooraanstaande vrouwelijke leidinggevenden maakte zij de weg vrij voor vrouwen in de muziekwereld", aldus de Rock and Roll Hall of Fame.

Op 19 oktober volgt de ceremonie van de Rock and Roll Hall of Fame. Die wordt live uitgezonden via streamingdienst Disney+.

2024-04-22T14:23:27Z dg43tfdfdgfd