ADRIE VAN DER POEL: “MATHIEU HEEFT IN LUIK MEER KANS DAN AFGELOPEN ZONDAG IN DE AMSTEL”

Terwijl Tadej Pogacar zondag de absolute topfavoriet is voor de zege in Luik-Bastenaken-Luik, geldt Mathieu van der Poel als een van zijn voornaamste uitdagers. Vader Adrie van der Poel, die LBL in 1988 op zijn naam schreef, gelooft in de kansen van zijn zoon. “Als ik Luik-Bastenaken-Luik kan winnen, kan hij dat ook”, zei hij in gesprek met Het Nieuwsblad.

Voordat Adrie in 1988 de beste was in Luik-Bastenaken-Luik, werd hij ook al eens zevende (1983) en tweede (1986) in het oudste Monument. “Deze wedstrijd was niet op mijn lijf geschreven, maar ik heb er altijd mooie uitslagen gereden. De Ronde van Vlaanderen was dit voorjaar Mathieu z’n doel, om die in de trui van de wereldkampioen te winnen. Net als Parijs-Roubaix.”

Beide doelen kon Mathieu van der Poel afvinken. Zowel in de Ronde als in Roubaix soleerde hij op indrukwekkende wijze naar de overwinning. In de Amstel Gold Race kon hij daar geen vervolg aan geven en eindigde hij slechts als 22ste. Maar Adrie denkt dat het zondag in LBL weer heel anders kan zijn. “Mathieu heeft in Luik meer kans dan in de Amstel Gold Race van afgelopen zondag.”

“Toen was iedereen alleen maar op hem gefixeerd. Een aantal goeie renners heeft daar echt de kans op een zege laten liggen omdat ze alleen maar met hem bezig waren. Alleen Thomas Pidcock deed het goed. In Luik staan er meer toppers aan de start, zoals Tadej Pogacar. Dat is beter voor Mathieu, want dan wordt er niet alleen op hem gelet.

Steven Rooks: “Waarschijnlijk wordt het een man-tegen-mangevecht”

Steven Rooks, winnaar van Luik-Bastenaken-Luik in 1983, ziet ook zeker kansen voor Mathieu van der Poel, laat hij weten in gesprek met WielerFlits. Al plaatst hij wel wat kanttekeningen. “Mathieu heeft natuurlijk al een aardig seizoen achter de rug. Hij heeft vrij weinig wedstrijden gereden, maar in die wedstrijden was het wel vol gas. Heeft hij de energie nog voor zo’n lange koers, met zulke beklimmingen?”

“Ook is hij een aantal kilo zwaarder dan een Pogacar, dus het zal niet gemakkelijk zijn. Hij is al weleens zesde geweest, maar tussen zesde worden en winnen zit nog een wereld van verschil. Het is een supertalent, maar na zo’n voorjaar is het op een gegeven moment ook klaar. Je krijgt nu te maken met een fris persoon.”

Wat moet Van der Poel doen om Pogacar te verslaan? “Hij moet op de juiste momenten aanvallen en niet wachten op de steile hellingen. Als Pogacar gaat, kan Van der Poel hem niet bijhouden, verwacht ik. Voor Van der Poel zou het dus goed zijn als hij kan anticiperen en een paar mannetjes meekrijgt. Maar dat gaat wel lastig worden, gezien het team dat Pogacar om zich heen heeft. Daarom wordt het waarschijnlijk een man-tegen-mangevecht. En ik denk dat Pogacar dan net wat meer reserves heeft. Maar de wonderen zijn de wereld nog niet uit.”

2024-04-20T09:02:52Z dg43tfdfdgfd