RECORD STORE DAY TRAKTEERT MUZIEKLIEFHEBBERS OP EXCLUSIEVE RELEASES EN CONCERTEN

Vandaag/zaterdag is het Record Store Day (RSD), de dag waarop muziekliefhebbers zich jaarlijks te goed kunnen doen aan exclusieve releases en speciale evenementen in onafhankelijke platenzaken. In België krijgen de eerste klanten van een dertigtal onafhankelijke platenwinkels dit jaar gratis de RSD-single van Sylvie Kreusch, ambassadrice van RSD in België in 2024.

Een liveplaat van Iggy & The Stooges op de Lokerse Feesten in 2005, een heruitgave voor de dertigste verjaardag van Blurs 'Parklife' op zoötropisch vinyl of een liveopname van gen Z-sterren Olivia Rodrigo en Noah Kahan die elkaar coveren. Ook dit jaar kunnen muziekliefhebbers hun hart ophalen aan een uitgebreide en uiteenlopende RSD-selectie.

Voor de Belgische muziekliefhebber komt daar ook nog een gelimiteerde single bij van RSD-ambassadrive Sylvie Kreusch ('Comic trip'/'Storybook children'). De single is niet te koop, maar gratis voor de eerste klanten van een dertigtal onafhankelijke platenwinkels die opgelijst staan op de website van Record Store Day. Een daarvan is Music Mania Gent, dat net als de vorige jaren samen met Democrazy en Kunstencentrum VIERNULVIER de handen in elkaar slaat voor gratis concerten van onder meer Whispering Sons, Loverman, The Bony King of Nowhere en Isbells.

Record Store Day zag het licht in 2007 in Baltimore, in de Amerikaanse staat Maryland, op een bijeenkomst van eigenaars en medewerkers van onafhankelijke platenzaken. De sector verkeerde in zwaar weer, door de opkomst van digitale concurrenten als Apples iTunes Store en piraterij, en de initiatiefnemers wilden dat keren. In 2024, zeventien jaar en een vinylrevival later, is RSD uitgegroeid tot een jaarlijkse afspraak voor muziekliefhebbers.

Nieuw dit jaar is overigens de samenwerking die RSD opzette met het online platform Discogs. Op 22 april organiseert die 'Record Store Day Afters', waarbij fans muziek van shops in de hele wereld kunnen kopen, en zo toegang krijgen tot gelimiteerde, regiospecifieke releases.

2024-04-20T03:35:23Z dg43tfdfdgfd