505-CONCERTEN - "POSITIEVE BOODSCHAP OP DE BEST MOGELIJKE MANIER: MET MUZIEK"

In Antwerpen zijn zondagnamiddag de 505-Concerten voor Menselijkheid volop aan de gang, op een helemaal volgelopen (en daarom bij momenten afgesloten) Sint-Jansplein. De organisatie mikt over de hele dag op 20.000 bezoekers. "We willen mensen inspireren tot meer menselijkheid, met muziek én verhalen van sprekers", zegt medeorganisator Els Hertogen.

Hertogen, directeur van 11.11.11, organiseert de 505-Concerten samen met muzikant Tijs Delbeke en diens echtgenote en psychologe Elisabeth Van Lierop. "We stellen vast dat er weliswaar veel goeds gebeurt in onze samenleving, maar ook dat er momenten zijn waarop we ons niet inleven in de ander, en vooral ook dat er nog steeds veel mensenrechten worden geschonden", zegt Hertogen. "De ene mens is blijkbaar niet even veel waard als de ander. In onze omgeving merkten we dat veel mensen bereid waren om daarvoor eens op straat te komen. Daarom organiseren we deze concerten: om een positieve boodschap te brengen op de best mogelijke manier: met muziek."

Hertogen stelt dat de organisatie bezoekers en livestreamkijkers thuis wil "raken in hun hoofd én hart". "Door de optredens, maar ook door sprekers die elk een thema belichten waar ze nauw bij betrokken zijn", zegt ze. "Zo willen we mensen inspireren tot meer menselijkheid."

Politici waren ook welkom als bezoeker, maar niet om campagne te voeren. De organisatie benadrukt dat de 505-Concerten zich niet specifiek naar bepaalde politieke partijen richten en geen concreet eisenpakket hebben richting de verkiezingen. "Maar we hopen natuurlijk wel dat niet alleen burgers en ondernemers met de oproep voor meer menselijkheid aan de slag gaan, maar ook dat politici het meenemen in de gesprekken na de verkiezingen", stelt Hertogen.

2024-05-05T16:20:10Z dg43tfdfdgfd