MUZIEK VAN UNIVERSAL WEER OP TIKTOK

Muziek uit de catalogus van de grootste platenmaatschappij ter wereld, Universal Music Group (UMG), zal binnenkort weer te horen zijn in de videoapp TikTok. Beide bedrijven sloten een nieuwe licentieovereenkomst, zo maakten ze donderdag bekend.

Eind januari verliep de vorige licentie van UMG met TikTok. Het Amerikaanse platenlabel trok zijn muziek vervolgens terug omdat TikTok bij nieuwe onderhandelingen niet met een "passende compensatie" over de brug wilde komen. Daardoor konden nummers van bijvoorbeeld The Weeknd, Coldplay, Billie Eilish en Harry Styles niet meer gebruikt worden in de videoapp van het Chinese ByteDance.

Ook de muziek van Taylor Swift, die bij UMG onder contract staat, was aanvankelijk niet meer beschikbaar op TikTok. In april doken de nummers van de Amerikaanse popster, die haar muziek in eigen beheer heeft, wel weer op. Het is niet meteen duidelijk hoe dat precies tot stand kwam.

Nu hebben UMG en TikTok alsnog een nieuwe licentieovereenkomst bereikt. Er is sprake van een "verbeterde vergoeding voor UMG's artiesten en songwriters", terwijl de videoapp hen ook nieuwe promotionele mogelijkheden en bescherming tegen door AI-gegenereerde muziek belooft.

Volgens UMG-topman Lucian Grainge focust de nieuwe overeenkomst op "de waarde van muziek".

2024-05-02T08:49:28Z dg43tfdfdgfd