APRIL DARBY EN EMMA KOK: VRIJHEID NIET VANZELFSPREKEND

Het is niet vanzelfsprekend om in vrijheid te leven. Dat benoemen April Darby (32) en Emma Kok (16) zondag voorafgaand aan het 5 mei-concert op de Amstel in Amsterdam. De twee zangeressen treden samen op. Het 5 mei-concert, waar ook demissionair premier Mark Rutte, koning Willem-Alexander en koningin Máxima bij zijn, wordt live uitgezonden door de NOS op NPO 1.

"Vrijheid is natuurlijk niet vanzelfsprekend", zegt Darby tegenover de NOS, "maar ik ben er wel van overtuigd dat je dat niet volledig kan bevatten en begrijpen als je geen tijden hebt gekend waarin je geen vrijheid hebt gehad. Dus ik vind het lastig precies te voelen wat vrijheid voor mij betekent."

De musicalster was ook bij de Nationale Herdenking op de Dam zaterdag. "Dat pakt je echt bij het hart en je hoopt gewoon met alles wat je hebt dat zoiets nooit meer gebeurt hier. Want ja, je weet: oorlog is nu schrijnend actueel helaas."

Emma Kok vindt het "bijzonder" om op te treden tijdens het concert. "Ik denk dat voor iedereen vrijheid iets anders betekent. Ik voel me juist heel vrij als ik zing, dan ben ik van mijn sondevoeding af." De zangeres heeft een maagverlamming en zit 22 uur per dag aan de sondevoeding. Als ze zingt even niet. Kok vond het "heel indrukwekkend" om de herdenking op de Dam bij te wonen. "En nu die bevrijding te vieren."

2024-05-05T19:23:34Z dg43tfdfdgfd